KAKO DA BRZO I LAKO OBAVITE PRENOS VLASNIŠTVA VOZILA

Bilo da je u pitanju proces kupoprodaje automobila ili se radi o poklonu, prenos vlasništva vozila sa jedne osobe na drugu je standardan korak u okviru predviđene procedure. Ovaj pravni postupak je preporučljivo završiti u najkraćem mogućem roku, jer se u slučaju neposedovanja dokumenata za vozilo na sopstveno ime, kada vas nadležna osoba zaustavi i legitimiše, vozilo može smatrati ukradenim.

Učesnici prenosa vlasništva mogu biti i fizička i pravna lica, a u oba slučaja postupak podrazumeva proceduru sačinjavanja kupoprodajnog ugovora, plaćanja poreza (osim ako se radi o poklonu u prvom naslednom redu), i upisa promene vlasništva u jednistveni registar MUP-a. Još jedan korak u proceduri predstavlja i promena tablica, osim ukoliko su obe ugovorne strane prijavljene u istoj opštini, kada tablice mogu ostati iste. U suprotnom, prodavac vozila, odnosno davalac poklona, mora da odjavi stare tablice i vrati ih nadležnoj jedinici MUP-a.

BGDS Trade vam nudi mogućnost besplatnog odlaska umesto vas u SUP kada se radi o promeni vlasništva, kao i kada se radi o registraciji tek uveženog vozila.

Iako se mnogi odlučuju da odlože prenos vlasništva i umesto toga iskoriste mogućnost privremenog ovlašćenja do prve naredne registracije, ne preporučujemo vam da posežete za ovom opcijom jer su moguće brojne zakonske komplikacije i dodatni troškovi. Na primer, u slučaju smrti prodavca vozila, ono bi postalo predmet ostavinske rasprave. Takođe, ukoliko bi kupac napravio neki saobraćajni prekršaj, kazne bi stizale na adresu starog vlasnika, jer je bez prenosa vlasništva pravno gledano još uvek on vlasnik vozila. Takođe, postoji i mogućnost da u vreme kada bude potrebna nova registracija vozila, kupoporodajnom ugovoru istekne rok, što bi onda iziskivalo sastavljanje novog ugovora, njegovu overu i dodatne troškove.

Ako vam je potrebna usluga prenosa vlasništva , dođite u BGDS Trade. Nalazimo se u Čukarici, na adresi Avalska 24V i pored prenosa vlasništva nudimo i registraciju vozila, tehnički pregled i osiguranje vozila, kao i brojne druge usluge. Dugogodišnje iskustvo i na stotine zadovoljnih klijenata su garancija naše profesionalnosti i kvaliteta.